Medena delovna sobota na podružnični šoli Orehovica

Šolski projekt Medena zgodba smo pričeli z dnevi dejavnosti, ki smo jih izvajali vsi razredi    30. 9. 2018. S pomočjo čebelarjev g. Antona Cvelbarja in g. Marka Kosmača, ki sta nas obiskala v šoli, smo se podrobneje seznanili z življenjskimi okolji čebel in nujnostjo zagotavljanja njihovega zdravega življenjskega prostora. Čebelarja sta nam predstavila naloge in opravila čebelarja in hkrati pokazala veliko pripomočkov, ki jih čebelarji uporabljajo pri svojem delu. Poleg medu smo spoznali tudi druge čebelje izdelke (vosek, propolis, cvetni prah) in možnost njihove uporabe.

V vseh razredih se je ta dan ustvarjalo. Nekateri so izdelovali čebelnjake po načrtu, spet drugi so  samostojno razvijali izdelke in potovali od ideje do izdelka. Tako so nastajali čebelnjaki, panji, čebele – izdelki iz odpadnih materialov oz. kartona, učenci so poslikali tudi panjske končnice. Ob raziskovanju zgodovine čebelarstva, čebelnjakov in motivov na panjskih končnicah so  učenci spoznavali našo kulturno dediščino. Pri delu so bili zelo aktivni, dan pa so nam polepšale omamne vonjave iz šolske kuhinje, kjer so drugošolci spekli medenjake, s katerimi so pogostili prav vse učence naše šole.

Ob koncu dneva je na šolskem hodniku nastala razstava Medena zgodba oz. Svet čebel, kjer lahko izveste še veliko o čebelah in si ogledate prave pripomočke čebelarjev.

Zapisala: Ivica Padaršič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja