Medena zgodba v šolski knjižnici Osnovne šole Šentjernej

V okviru mednarodnega projekta z naslovom Medena zgodba in v sklopu oktobra kot mednarodnega meseca šolskih knjižnic so se od sredine oktobra ter vse do sredine novembra 2018 v šolski knjižnici odvijale različne dejavnosti.

Učenke interesne dejavnosti Čudežne besede so pridno zavihale svoje rokave in iz odpadne embalaže izdelale čebelnjak s čebelicami, ki je krasil razstavo knjig. Člani interesne dejavnosti Knjižničarji pa so na knjižnih policah poiskali različne poučno strokovne knjige o življenju čebel in čebelarstvu ter razne basni, pripovedke, pravljice, pesmice in pregovore o čebelah. Omenjeno knjižno gradivo so nato razstavili na eni od miz v šolski knjižnici.

Z zgodbami o čebelici Sivki in medu so bile obarvane tudi urice knjižnično informacijskih znanj, ki smo jih izvedli v šolski knjižnici za učence 2. in 4. razreda. Drugošolci so prisluhnili zgodbici Darinke Kobal z naslovom Čebela Ela je ozdravela in razmišljali o tem, kako je potrebno varovati čebelice in še zlasti našo avtohtono vrsto čebele – kranjsko sivko. Četrtošolci pa so se prepustili pripovedovanju ob ilustracijah iz Medene pravljice, ki jo je napisala Svetlana Makarovič, ter se v zadnjem delu učne ure v okviru skupin preizkusili v pisanju svoje medene pravljice.

Sedmošolke, članice interesne dejavnosti Čudežne besede, so pod mentorstvom knjižničarke Aleksandre Ivanšek po zgodbi z naslovom Čebelica Sivka v deželi Medelandiji, ki jo je napisala Irma Jančar, pripravile lutkovno igrico. Le-to so v sredo, 14. novembra, in v četrtek, 15. novembra 2018, zaigrale za tri skupine Vrtca Čebelica ter za učence od 1. do 3. razreda OŠ Šentjernej. Učenka Nika Žnidarčič, ki je na začetku in na koncu povezovala samo zgodbo, se je oblekla v kostum naše avtohtone vrste čebelice – kranjske sivke, ki jo je naši šoli v imenu Čebelarske zveze Slovenije posodilo Čebelarsko društvo Šentjernej.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek, knjižničarka

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja