Medena zgodba na projektnem dnevu

V sklopu projekta Medena zgodba so se v zadnjem tednu septembra že pri pouku odvijale številne aktivnosti, posvečene čebelam, ki smo jih zaključili v soboto, 29. septembra 2018, s projektnim dnevom Medena zgodba. Učenci od 1. do 9. razreda so v okviru široke palete različnih delavnic, razstav, skupinskega dela in sodelovanja strokovnjakov spoznavali čebele, njihovo življenje ter vlogo v gospodarstvu in kulturi v naši širši okolici.

FOTOGRAFIJE

Novico so objavili tudi na MKGP.

Prvošolčki so obiskali Sela pri Šentjerneju, kjer so spoznali delo čebelarja, si ogledali čebelnjak ter poizkusili kostanjev med in druge izdelke iz medu. Drugošolce in petošolce je čebelar obiskal kar v razredu, jim predstavil svoje delo ter jim pripovedoval o življenju in delu svojih varovank – čebelic. Z veseljem je odgovoril tudi na vprašanja, ki so jih zastavili »mali radovedneži«. V nadaljevanju je drugošolce in petošolce navdušila še razstava o opremi in delu čebelarjev, ki so si jo ogledali v kinodvorani šole, pripravilo pa jo je Čebelarsko društvo Šentjernej. Zanimiv dan so drugošolci zaključili s kvizom Vprašanja iz panja, petošolci pa so se preizkusili v slikanju panjskih končnic.

Učenci 3. a razreda so izdelali čebelnjak s satjem in čebelicami iz odpadne embalaže in papirja, učenci 3. b so si v Gruči ogledali čebelnjak in izvedeli veliko o življenju čebel, učenci 3. c pa so slikali na panjske končnice. Zelo ustvarjalni so bili tudi četrtošolci, ki so izdelali majhne hišice (čebelnjake), slikali pa so tudi na panjske končnice, s katerimi bodo opremili velik čebelnjak, izdelan iz kartonastih škatel v 3 D obliki.

V zelo ustvarjalnem duhu je minilo tudi popoldne na podružnični osnovni šoli v Orehovici, kjer so učenci od 1. do 5. razreda najprej spoznali delo čebelarjev ter življenje čebel, se preizkušali v izdelovanju čebelnjakov, panjev in čebel iz odpadnih materialov oz. kartona, slikali so na panjske končnice, raziskovali zgodovino čebelarstva, čebelnjakov in motivov na panjskih končnicah ter se na koncu dneva posladkali še s slastnimi medenjaki, ki so jih spekli drugošolci.

Da odličnih idej in kreativnosti na naši šoli resnično ne manjka, so s pestro paleto domiselnih delavnic dokazali tudi učitelji in učenci predmetne stopnje. Šestošolci so na medenih delavnicah izdelovali čebelice iz arašidov, balzame iz voska in eko vrečke s poslikavami, pisali in peli so pesmi o čebelah, brali in pisali so zgodbice v angleščini ter brali in poustvarjali basni, zgodbe in uganke o čebelah. Osmošolci so se sprehodili skozi zgodovino čebelarstva na zgodovinski delavnici med ogledom dokumentarnega filma S čebelo do medu Čebelarske zveze Slovenije ter med izdelavo časovnega traku in didaktične igre v obliki čebelnjaka. Na tehniški delavnici so izdelovali hotele za žuželke, na matematični delavnici satovje, na praktični delavnici sveče iz voska ter na umetniški delavnici panjske končnice. Devetošolci so v geografski delavnici spoznali, katere načine čebelarjenja in vrste čebel poznamo po svetu, v biološki delavnici so opisovali telesno zgradbo, pomen in ogroženost naše avtohtone vrste – kranjske sivke, v jezikoslovni delavnici so brali pregovore o čebelicah in trotih ter nato pisali basni in pesmi, v angleški delavnici so se spraševali o pomembni vlogi čebel, na praktičnih delavnicah pa so izdelovali mazila iz čebeljega voska in zelišč ter glasbila brenčače, ki posnemajo glasove čebel.

Sedmošolci so med obiskom čebelarja Kapša v Občicah pri Dolenjskih Toplicah spoznali, da lahko izdelke iz medu uporabljamo tudi kot kozmetična in zdravilna maziva ter se seznanili s t.i. apiterapijo ali zdravljenjem s čebeljimi izdelki. Ogledali so si tudi Muzej treh generacij, v katerem je bilo razstavljeno staro orodje za izdelavo čebelarskih pripomočkov, nato pa so se odpeljali še do vasi Podstenice v bližini Kočevskega roga, kjer so si v Čebelarskem domu ogledali številne izdelke iz medu ter izvedeli, kako se jih pripravlja.

Da slovenski rek »delaven kot čebela« res drži, sta se med ogledom številnih medenih delavnic, kreativnih in ustvarjalnih izdelkov ter pestrega dogajanja na šoli prepričali tudi gospa ravnateljica, mag. Renata Zupanc Grom, in gospa mag. Tanja Strniša, državna sekretarka z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je ob tej priložnosti obiskala našo šolo.

Naše čebelice, pisani čebelnjaki, poslikane panjske končnice ter drugi kreativni izdelki prav tako pripovedujejo svoje čudovite zgodbe … To lahko razberemo iz nekaterih spodnjih fotografij.

Zapisala: Aleksandra Ivanšek

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja