Medena zgodba v Vukovarju

V sklopu našega mednarodnega projekta Medena zgodba smo šestošolci Aleksej Sofrić, Hana Perše, Zoja Špilar in Dženita Mešić z ravnateljico Renato Zupanc Grom ter učitelji Marjanom Cerinškom, Mojco Kodelič in Karmen Jamnik obiskali partnersko Osnovno šolo Blage Zadre Vukovar na Hrvaškem.

FOTOGRAFIJE

Po toplem sprejemu na šoli smo se udeležili delavnice izdelovanja sveč iz čebeljega satja in na sprehodu s prijatelji spoznavali zanimivosti kraja ob Donavi: rečno pristanišče, Vukovarski vodni stolp – simbol uničenja Vukovarja v hrvaški osamosvojitveni vojni, dvorec Eltz, frančiškanski samostan, rojstno hišo prvega hrvaškega nobelovca, kemika Lavoslava Ružičke in 3D poslikave mostov. Pretreslo nas je, ko smo v mestu opazovali fasade hiš, ki opozarjajo na strahote vojne.

Naslednji dan je bil zgodovinsko obarvan. Preživeli smo ga v Iloku, najzahodnejšem mestu Hrvaške, ki mu pravijo tudi mali Dubrovnik. Bili smo v dvorcu, kjer imajo mestni muzej z arheološko, zgodovinsko in etnološko zbirko, raziskovali smo utrdbo mesta in si ogledali vinsko klet iz 15. stoletja.

Na povratku domov smo si ogledali arhitekturno moderno zasnovan muzej vučedolske kulture in se z obiskom spominskega pokopališča poklonili žrtvam domovinske vojne.

Iz Vukovarja je z nami v Šentjernej pripotovala tudi maskota projekta čebelica Maja.

 

Mojca Kodelič in Karmen Jamnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja